In het nieuws 7/8/2007

The Daily Star (‘The leading English language newspaper in Lebanon and the Middle East’) meldt dat de Israelische regering haar burgers waarschuwt niet naar Arabische landen op vakantie te gaan (deden ze dat dan???) omdat ‘het gevaar op ontvoering door Hezbollah momenteel zeer groot is’. In 2000 ontvoerde Hezbollah de Israelische zakenman Elhanan Tannenbaum uit de Verenigde Arabische Emiraten, om hem in 2004 weer vrij te laten in een gevangenenruil. Israel – het enige land ter wereld waar het Hooggerechtshof het nemen van gijzelaars (als in burgers, in tegenstelling tot soldaten, dat heet krijgsgevangenen) heeft gelegitimeerd als een toelaatbare oorlogspraktijk – gijzelt zelf al decennia lang zo’n 10.000 Arabieren, waaronder honderden Libanezen, een aantal onder hen al sinds het begin van de Israelische bezetting van Libanon in 1982 (Syrië gijzelt overigens ook nog altijd honderden Libanezen). Hezbollah heeft van het vrijkrijgen van deze gijzelaars een van hun belangrijkste eisen gemaakt sinds de oprichting van de organisatie in de eerste helft van de 80er jaren als verzetsbeweging tegen die Israelische bezetting. Hun kidnapping van 2 Israelische soldaten in juli vorig jaar, die door Israel werd aangegrepen als excuus om een oorlog te beginnen die sowieso al lang gepland was, was geen uitzonderlijk geval, en is ook de enige manier waarop iemand er ooit in is geslaagd om Israel te dwingen hun eigen gijzelaars vrij te laten, meestal à rato van 100 Arabieren tegen 1 Israeli.

In een ander artikel wordt gemeld dat er opnieuw hevig gevochten is in Nahr al-Bared op maandagmorgen.

Het wordt niet vermeld door BBC en Al Jazeera English (en volgens de doorgaans zeer goed geïnformeerde Libanees-Amerikaanse professor Politieke Wetenschappen en enthousiaste, zij het zeer cynische blogger As’ad Abu-Khalil geen enkele van de belangrijke Westerse media), maar het is the talk of the day hier in Libanon dat Gemayel, in een wel zeer sectaire reflex, zijn nederlaag in de verkiezingen van zondag laatstleden in het overwegend christelijke kiesdistrict van Metn heeft toegeschreven aan de Armeense kiezers in Burj Hamud. De Armeense partij Tashnag had opgeroepen om voor Aoun’s kandidaat Camille Khoury te stemmen, en het kan inderdaad dat die oproep het verschil heeft gemaakt in de overwinning van Khoury met een nipte meerderheid van slechts 418 stemmen op een kleine 80.000. Maar Gemayel omschreef zijn Armeense mede-christenen (zij het niet mede-maronitische christenen) impliciet als niet-Libanese indringers – terwijl ze al in Libanon wonen van voor dat land zelfs maar als zodanig bestond, en als ‘parasieten’ – terwijls de Armeniërs alom bekend staan als de hardste en meest actieve werkers van Libanon, wat een korte rondrit door hun wijk Burj Hamud onmiddellijk duidelijk maakt: het aantal werkplaatsen en fabrieken per vierkante kilometer is ongeëvenaard in heel Beiroet en volgens Ahmed, die mij daar rondgidste, is hun soek de drukstbezochte en bestverkopende van heel Beiroet. Naast een ongefundeerde belediging is het overigens ook een grove veralgemening, want zaterdag kreeg ik nog een pamflet in handen geduwd van een andere Armeense partij die net opriep om wel voor Gemayel te stemmen. Reken daarbij dat de Armeniërs traditioneel tot de trouwste bondgenoten van de Maronieten in het algemeen en de Falangisten in het bijzonder gerekend worden, en je begrijpt hoe laag de vernederde Falangist aan het natrappen is…

As’ad Abu-Khalil weet verder dat één van de tegenkandidaten voor ‘Itani in de uneventful verlopen ‘andere verkiezing’ in Beiroet zelf, Ibrahim Al-Halabi, één van de weinige niet-sectaire, seculaire kandidaten die opkwam voor de harakat ash-sha’b (Volksbeweging), ‘verraden’ is door Hezbollah, dat hem uiteindelijk niet ‘endorsed’ heeft, hoewel hij tegen de 14-maart coalitie opkwam. Ik ben van plan hier meer over uit te zoeken.
Ik ben momenteel het hoofdartikel van maandag (over de verkiezingen) uit de arabischtalige Libanese krant al-akhbar (‘Het Nieuws’) aan het vertalen en hoop het tegen morgen op ‘Midden in het Oosten’ te kunnen zetten (en hoop op termijn een stuk sneller te worden in het vertalen uit het Arabisch).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s