In het nieuws 8/8/2007

Lebanese strike a blow at US-backed government:Sir Robert‘, zoals Fisk’s landlady hem noemt, over de verkiezingen van vorige zondag.

Minister van telecommunicatie Marwan Hamadeh meldt aan radio Voice of Lebanon dat zijn diensten ‘accidentally’ ontdekt hebben dat Hezbollah eigen telefoonkabels aan het leggen is in de Nabatieh-regio in het zuiden en in Beiroet en Dahiyeh (de zuidelijke shiitische wijk van de hoofdstad). Hij stelt een juridisch onderzoek in naar deze ‘illegale praktijk die het monopolie van de regering op het leggen van landlijnen schendt’. De inwoners van Nabatiyeh reageren verbijsterd en dienen een petitie in waarin ze voorstellen dat de regering zich misschien beter kan concentreren op het leveren van adequate diensten zoals elektriciteit en water in plaats van ‘valse en absurde beschuldigingen te uiten met het doel de aandacht van de bevolking af te leiden van de reële problemen.’ De heropbouw in het zuiden vordert nauwelijks en het enige hulpgeld dat de mensen daar gezien hebben komt van Hezbollah en, sporadisch op sommige plekken, van Qatar. Al het geld uit het Westen en elders moet via de elite in Beiroet passeren en dat blikt een serieuze bottleneck, als het al geen sluitende flessenkurk is…

The Daily Star vandaag: ‘Four Israeli warplanes flew at a medium and low altitude on Tuesday over Jezzine in south Lebanon and Iqlim Toufah in the Chouf area. The warplanes also flew over West Bekaa and launched mock air raids in Libaya, Machgara, Sohmor, Yohmor and Karaoun. The Israeli airplanes continue to breach Lebanese skies almost daily violating United Nations Security Council resolution 1701which ended last summer’s war.‘ Israelische schendingen van het luchtruim zijn dagelijkse koek in Zuid-Libanon en de Bekaa, zowel jets als onbemande drones – spionagevliegtuigjes die overigens ook explosieven en granaten kunnen afschieten. Maar ‘mock’ air raids doen boeven de hoofden van mensen die vorig jaar nog the real thing over zich uitgestort hebben gekregen, is wel een stap verder natuurlijk. Heel subtiel… Het is overigens een geliefde praktijk van de Iraeli’s in Gaza om dag en nacht met straaljagers op lage hoogte door de geluidsmuur te breken, wat naast een gestresseerde en getraumatiseerde bevolking ook tot een schrikwekkende toename van het aantal doven leidt in het uitgehongerde concentratiekamp dat Gaza onderhand is geworden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s