In het nieuws 9/8/2007

Het Libanese leger heeft een paar dagen geleden ene ‘Abu Hureira’ gedood (echte naam Shihab Qaddura, en zoals de meeste ledenn van Fatah al-Islam een Libanees en geen Palestijn), naar verluidt de tweede man van Fatah al-Islam, wat ondertussen bevestigd is door de groepering – of een bevestiging werd tenminste gepubliceerd op een website ‘waarop aan al Qaeda gerelateerde groeperingen aankondigingen en statements plaatsen’, whatever that means. Het leger heeft zijn dood pas aangekondigd nadat ze DNA-onderzoek verricht hadden op zijn lijk met behulp van DNA van zijn ouders. LBC (het tv-station van Samir Geagea) toonde gisteravond beelden van woedend betogende inwoners van zijn geboortedorp, die weigerden zijn lijk op de lokale begraafplaats te laten begraven en vonden ‘dat ze hem maar in Nahr al-Bared of ‘Ain al-Hilweh in de grond moesten stoppen’. Dat zijn dus Libanezen die vinden dat een Libanees die verantwoordelijk is voor de vernietiging van een Palestijns vluchtelingenkamp het probleem van de Palestijnen is…

Er zijn gisteren en vandaag (of eergisteren en gisteren, naargelang de bron) nog 2 soldaten omgekomen in de gevechten in het kamp, evenals 6 F al-I strijders, terwijl Libanese oorlogsschepen de bunkers en tunnels bombarderen waarin Fatah al-Islam (of wat er nog van over is) zich schuil houdt, en F al-I zelf raketten afvuurt op nabijgelegen dorpjes, waarbij voorlopig nog geen doden gevallen zijn. Het totale aantal gesneuvelde soldaten in Nahr al-Bared ligt nu op 136. Het totale aantal doden is onzeker maar ligt in ieder geval boven de 200. Het aantal gedode burgers wordt in Libanon voortdurend vermeld als 20, maar zou volgens verscillende bronnen veel hoger liggen, zeker als je de Palestijnen meetelt die door het Libanese leger gedood zijn tijdens hun vreedzame poging tot terugkeer naar Nahr al-Bared vanuit het overbevolkte Beddawi-kamp waar de 30 à 40.000 inwoners van N al-B nu opeengepakt zitten.

Gemayyel is vandaag de katholikos (patriarch) van de Armeense apostolische kerk gaan opzoeken om zijn verontschuldigingen aan te bieden voor zijn opruiende sectaire uithaal nade verkiezingsnederlaag die hij zondag in Metn heeft geleden (en die hij consistent blijft uitleggen als een overwinning, omdat Aoun van 80% in de nationale verkeizingen van 2005 naar 50 komma iets gezakt was in Metn). Er was een storm van protest uitgebroken, niet alleen vanuit de Armeense gemeenschap maar ook vanuit andere hoeken, over zijn gemene nagetrap. Zo verklaarde bijvoorbeeld Hezbollah, niet gespeend van enig politiek opportunisme, zich onmiddellijk solidair met de Armeense gemeenschap.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s